Bahan2
2 ekor (kecil)/4 kerat Ikan Pari (boleh guna ikan lain spt Terubuk,Kembung,Jelawat dll)
Daun Pandan untuk membungkus
2 kuntum bunga kantan (diracik halus)
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk kunyit/ kunyit hidup (lagi best)
1 sudu besar pes cili
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Bahan A (dikisar)
7 ulas bawang merah
7 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inci lengkuas
1 inci halia
Bahan B (kuah air asam)
Air asam jawa
1 biji tomato (dipotong dadu)
3 ulas bawang merah
10 biji cili padi
kicap
Cara2
- Bahan2 asas dicampurkan dengan Bahan A untuk membuat perapan ikan.
- Balutkan ikan tadi dengan daun pandan (staple).
- Bakar sehingga masak.
- Nikmatilah bersama kuah air asam.
3 comments:
Amboi.. Ina.... sedapnyer.. aku mmg suke pekena ikan bakar jgk.. tp ade bunga kantan tu aku tak penah try lagi.. ehmm gambar tu ko ke yang masakkk..??? hehehehehe....
FYI, gambar tu memang real la aku yang masak.. hehe sajer test resepi sendiri hehe..
Perghhh... nnt aku nk try jgk lahh.. huhuu....
Post a Comment